Om Frida

Kontakt:

Agentur: Albatros Agency
Författarframträdanden kan bokas via Författarcentrum.
Annars: frida.m.a.johansson (at) gmail.com

Skärmavbild 2014-09-20 kl. 20.30.14

Vid mogen ålder har jag utbildat mig till manusförfattare vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Nu är jag examinerad avsnittsförfattare och har dessutom en examen i att utveckla tv-säsong.

Skrivandet och läsandet har alltid funnits i mitt liv. Pappa som tragglade min äldre kusins gamla skolböcker – de med Lena, Siv och Tor – med mig någon gång i fyraårsåldern. Eget slukande av Martha Sandwall-Bergström, Enid Blyton och Merri Vik. Den omfångsrika bokhyllan hemma i Skräddarbacken som fyllts med blandad skönlitteratur och mycket spänning, varav en stor del var köpt från ett restlager. Besvikelsen då jag inte fick prao-plats på Borlänge Tidning i högstadiet. Studierna i litteraturvetenskap och svenska vid Uppsala Universitet. När jag fick jobb som facköversättare av en slump för att jag desperat men ganska planlöst sökte praktikplats på ett förlag. Det underbart roliga året på journalistutbildningen i Göteborg.

Jag strävade hela tiden efter att få jobba med att skrivande och böcker. Ord som ”redaktion”, ”förläggare”, ”feature”, ”redaktör” och ”slutkorr” hade ett magiskt skimmer.

Skräcken då? Fantastiken? Det fanns en Stephen King-bok i den där omfångsrika bokhyllan. På den vägen är det. Jag skrev ett specialarbete om vampyrer. Hade länge Orwells 1984 och Kings Staden som försvann som två favoritböcker. Tjuvtittade på Alien på grannarnas videobandspelare. En god vän råkade jobba på Ordfront när Ajvide Lindqvist kom ut med Låt den rätte komma in.

När jag väntade mitt första barn bestämde jag mig för att faktiskt försöka att skriva en bok. Jag satt på ett frilanskontor i en källare i Midsommarkransen och spånade ihop en deckare. Huvudpersonen var en kock som skolat om sig till polis. Den blev refuserad, men jag hade klarat ett av mina mål. Jag visste att jag kunde skriva så långt som krävdes.

Det hann bli ett barn till innan jag tog tag i det skönlitterära skrivandet på allvar igen. Och min blogg ”Manuskt” visade sig bli en stor hjälp på vägen. Genom bloggen kom jag i kontakt med andra som skrev seriöst men ännu inte var utgivna. Jag tog till mig av deras erfarenheter, lärde av deras framgångar och misstag. Fick tips om skrivarkurser och Facebookgrupper och lärde känna nya vänner.

Till slut blev det noveller som publicerades. En utgiven bok. Och en till.

Och mer då? Jag är sjuttiotalist och bor med man och barn i  Segeltorp söder om Stockholm. Jag är född i Lund men uppvuxen i Borlänge. Jag har genom livet haft mycket stor behållning av Borlänge Ridklubb, V-Dala nation i Uppsala, Mälardalens frilansklubb och är idag medlem bland annat i Författarförbundet, Författarcentrum Öst, Journalistförbundet, Naturskyddsföreningen och Vasas vänner. Jag är besatt av husannonser och planlösningar och i en parallell karriärsituation hade jag kunnat hamna i restaurang- eller hästbranschen.

Annons

3 svar till “Om Frida”

  1. Jag är också född i Lund 🙂 & har nyligen startat en blogg om min väg till min första bok som jag ska försöka få utgiven eller ge ut själv. Kul att hitta bloggen, ska kika runt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: