Tips för dig som kör fast

Hur gör man när man fastnar halvvägs med sitt manus, frågade en person på Facebook. Vad som funkar är nog olika från person till person. Det här är mina tips:

1: Sätt en deadline

Jag är deadline-beroende och jobbar bäst om jag har ett mål då jag (inbillar mig) att det ska vara klart. Så ett tips är att sätta ett datum då hela råmanuset ska vara färdigskrivet. Vet du ungefär hur långt det kommer att bli kan du rent av räkna ut hur många ord du måste skriva varje dag för att hinna klart. Då kan du känna dig lite framgångsrik varje dag (eller vecka eller du nu lägger upp det), när du skrivit din ranson.

2: Släpp kraven på att det ska bli bra

Släpp på kvalitetskravet. Det FÅR bli dåligt i första omgången. Det kan ändras och bli bättre sen. Och alla fula meningar, klyschiga oneliners och klumpiga vändningar man öser ur sig är ändå en väg framåt. Hakar du upp dig på att det ska bli perfekt från början tar det i värsta fall stopp.

Det FÅR bli dåligt i första omgången

3: En text som finns kan bli bättre

Rent allmänt, när jag läser igenom nåt jag skrivit första gången efter ett uppehåll så brukar jag tycka att det är uselt. Men när jag läser det en andra gång fokuserar jag istället på hur jag kan göra det bättre. En text som finns kan du alltid jobba med, till skillnad från en text som inte finns.

4: Fyll på med andras ord

Tappar jag skrivsug mitt i ett projekt så kan det hjälpa att lägga det åt sidan ett tag och läsa böcker. Ibland måste man fylla på med ord.
Att läsa någonting väldigt bra kan vara peppande och skapa en målbild. Men det är faktiskt (åtminstone för mig) nästan ännu bättre att läsa nåt jag inte tycker är så fantastiskt. Då kan jag intala mig att ”jag kan skriva bättre än såhär”.

5: Hoppa över tråkiga avsnitt

Är du på ett avsnitt som känns tråkigare än andra att skriva kan du unna dig att hoppa till ett som är roligare. Det finns ingen regel som säger att du måste skriva allt i samma ordning som det kommer att hamna i den färdiga boken. (Och känns ett avsnitt VÄLDIGT tråkigt att skriva kanske det är läge att fråga dig om det alls ska vara med. Kanske är det helt enkelt en tråkig transportsträcka som du kan hoppa över?)

6: Skriv vad du ska skriva

Ett annat tips när man kör fast är att skriva ”runt” det du vill kapitlet ska handla om. Till exempel ”Här ska hon dra ut en låda och hitta det hemliga brevet. Just när hon läser det kommer mamman in. De börjar bråka”. Då har du åtminstone stödord till sig själv nästa gång. Och ofta hjälper det att skriva så lite för att komma igång.

Det finns massor av andra knep, men de här brukar funka för mig.

Lycka till!

2 svar till “Tips för dig som kör fast”

  1. Tack, tusen tack. Toppentips. Sitter i en skidstuga i Duved och slipar det sista. Perfekta tips. Förenkla! Skriv det du ska! Enklare = starkare läseffekt! Christina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s