Somnar från boken

Jag har aldrig kunnat använda böcker för att somna. Snarare får läsningen motsatt effekt. Jag vill bara läsa ett kapitel till. Och ett till. Vips har halva natten gått, och sen ska jag försöka somna.

Nu har någonting hänt som gör att jag somnar nästan direkt. Ljudböcker. Den jag lyssnar på ljust nu – hypade Husdjuret av Camilla Grebe – får en synnerligen orättvis läsning av mig. Max en kvart med Katarina Ewerlöf på normalhastighet, sen slumrar jag. Ibland kvicknar jag till här och där, men inte så att jag får något direkt sammanhang.

Det gör att jag nu har lyssnat på samma scener säkert tio gånger, eftersom jag spolar tillbaka dit varje kväll för att inte missa någonting. Och det i sin tur gör att jag somnar ännu snabbare, eftersom jag redan lyssnat på just det partiet …

Att just Husdjuret råkat ut för detta har ingenting med boken som sådan att göra. Det beror på snarare på att jag för tillfället läser 1793 av Niklas Natt och Dag i pocket under mina kollektivtrafikresor, och att jag börjat träna / har röjt i trädgården i stället för att promenera på senare tid.

Annars är ljudböcker perfekt sällskap i tunnelbanan eller på promenaden. Då lyssnar jag på 1,5 gånger hastigheten (ibland dubbla) och passar på att gå en extra vända för att få höra lite mer innan jag kommer hem igen.

Och det där att jag somnar till ljudboken, det ser jag som en ren fördel. Jag har nämligen haft svårt att somna i större delen av mitt liv. En lugn röst och en mordutredning i örat stillar tankarna och det är tydligen precis vad som behövs.

Tips på promenadböcker är tex: Eleonore Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman, In i minsta detalj av Kristin Emilsson och Vassa föremål av Gillian Flynn.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s