Det finns fler som jag

Igen nämner jag podden ”Skriv en bestseller eller en annan bok”. Dagens avsnitt gästades av Anna Fredriksson, som skrivit både film, tv och böcker och som bjudits in i egenskap av dramaturgisk expert. Och vet ni vad? Hon använder också listor i word för att spalta upp sina manus. Inga post-it-lappar eller mindmaps. Dramakurvor kan vara dramalistor 😉

Jag har även läst i Wonderbook – the illustrated guide to creating imaginative fiction av Jeff Vandermeer (Tack för påminnelsen Mia). En fantastisk bok på flera sätt, inte minst genom alla färgbilder och humorn. Just avsnittet om ”plot” och ”structure” är väldigt befriande, med exempel på helt alternativa strukturer, en mängd olika bilder över hur en dramakurva kan se ut, och en allt annat än kategorisk inställning. Bland annat poängterar han att en ritad modell tenderar att vara väldigt händelsedriven, medan saker under ytan och inom karaktärerna – som också gör en historia spännande, skapar tempo och för den framåt – saknas i modellerna.

Själva skrivandet då? Ja alltså, eftersom jag lyssnade på podden och läste i boken och vår bänkskiva till köket äntligen levererades (för andra gången) och monterades idag (varför går skrivdagar alltid åt till sådant?) så har inte ordmängden blivit så imponerande. Men hela kvällen är ju kvar. Och så tror jag att jag kom på ny information om min huvudkaraktär.

Annonser

6 reaktioner till “Det finns fler som jag

  1. Jag borde plocka fram den där Wonderbook igen jag också. Du nämner något mycket viktigt – dramakurvor handlar inte bara om händelser. Karaktärernas inre liv är minst lika intressant och användbart i framåtdrivet av en berättelse. Tyvärr lätt att glömma bort när man stirrar sig blind på ritade modeller om hur dramakurvorna ska se ut 🙂

  2. Precis därför jag plockade fram den själv då när jag nämnde den, för att inspireras att tänka och säga och tycka lite på annat sätt om dramaturgi. Det är bra att ha de där ljuvliga bilderna i skallen när man tänker på hur dramaturgi kan göras olika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s