Testar nytt

Igår var det egentligen min skrivardag, men då inföll ett viktigt jobbmöte, så jag tog ledigt idag istället. Och trots att jag så sent som i går kväll, över ett par glas vin och trevligt skrivarprat med Emma Askling, konstaterade att det var bäst att inte ha lunchsällskap under skrivardagar, så fann jag mig plötsligt på tåget till Bålsta för skrivarhäng med fantastisk sjöutsikt hemma hos Anne-LIe Högberg. Jag bestämde att om lunchsällskapet består av andra skrivande personer som man kan prata manusvåndor och förlagsskvaller med så räknas det som helt okej inslag under en skrivardag.

Jag har lämnat slutet därhän i mitt manus och angripit det på ett för mig nytt sätt, perspektiv för perspektiv. Så nu har jag lyft ut alla kapitel där huvudperson 1 har perspektivet, och går igenom dem för sig. Jag har inte hunnit så väldigt långt, men hittills känns det som en bra metod. Jag kan få karaktären att bli mer konsekvent, och hon har under dagen fått ett favorituttryck och blivit mer rotad i sina relationer. Kanske har hon fått en liten noja också. Dessutom kan man lättare upptäcka och rensa bort en del olater (som överdrivet kisande) när man ser dem uppradade efter varandra utan störande inhopp av andra karaktärer och tidsperioder.

När jag är klar med henne är tanken att köra samma process med övriga, innan jag pusslar ihop det hela igen och redigerar som vanligt.

Håll tummarna.

Annat jag gjort idag: Mejlat, suttit i bilkö, ringt i panik till grannarna som var fantastiskt snälla och hämtade barnen i skolan och gav dem pannkakor för att jag satt fast i en bilkö, suttit i bilkö, önskat att jag gått en promenad, suttit i bilkö, ätit kött och druckit vin. På det hela en bra dag, även om bilkön var lite väl lång. Stackars Josephine som körde.

Annonser

8 reaktioner till “Testar nytt

 1. Vilken bra grej att plocka ut en person i taget. Det ska jag ha i åtanke när jag fortsätter med mitt andra manus. I nuvarande har jag bara en jag-person.
  Ser fram emot din nästa bok. Heja.

  1. Tack, behöver allt heja jag kan få just nu. Ja, jag tror det är bra. Får nog göra det ett varv till längre fram, när det är mer färdigt. Det känns som det tar längre tid att lära känna karaktärerna när de är fler.

  1. Jag tänket jag ska göra så även med alla scener som utspelar sig i en annan tid, så att de också hänger ihop. Är det nu man ska börja fundera på om inte Scrivener ändå är en bra grej?

 2. Det har jag också gjort, för att ha koll på dramaturgin, en i taget, för att se att det funkar. Mycket bra och jo, lite arbetsdrygt men värt det.

  1. Jo känns som en bra grej. En ny fråga som har uppstått genom att jag ägnar mig åt detta är – hur ska karaktärernas kurvor förhålla sig till varandra? Jag tänker att de får gå lite om varandra under historiens gång och sedan köra en slutkläm tillsammans. Men jag är synnerligen ombytlig.

 3. Jag har också gjort så: plockat isär manuset och skrivit på ett perspektiv i taget. Som Mia säger, det är lite arbetsdrygt och det HAR lett till att jag nästan slarvat bort ett stycke här och där. Men det är värt det, för det är så himla mycket lättare att få koll på karaktärerna.

  Och lunch med skrivmänniskor på en skrivdag är väl absolut perfekt! Bättre kan det inte bli, tycker jag 🙂

  1. Ja, det blir svårt att få överblick annars tycker jag. Lunch och alla andra träffar med skrivande människor är mycket bra 🙂 För humöret och inspirationen åtminstone, om än inte alltid för själva ordproduktionen just där och då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s