Det här är mitt jobb!

Som alltid extra entusiastisk efter en skrivardag. Idag gjorde jag äntligen slag i saken och satte mig och skrev på muséet som figurerar i mitt nya manus. Jag behövde kolla en del saker, som hur golvet såg ut, var man kan tänkas landa om man ramlar över ett räcke, vad personalen har för skor och så vidare. Och så råkar jag veta att museirestauranger ofta har väldigt bra mat …

Det skadade inte att jag fick åka Djurgårdsfärja dit. Och sedan hade jag sån himla tur att jag fick reda på nästan allt jag undrade bara genom att strosa runt i lokalerna (så småningom tänker jag intervjua någon anställd, och kanske rent av be någon kontrolläsa). Jag har ju varit på platsen förut, men sedan skrivit ur minnet. Nu gick jag förbi stället där ett dramatiskt fynd görs, där en av huvudpersonerna har ångest, där två personer träffas i en trappa … Så coolt det kändes att gå runt mitt i miljön som jag håller på att skriva om.

Det har hänt mig flera gånger sedan jag började skriva att verkligheten liksom bara tycks passa in i det jag skriver. Som att Segeltorp händelsevis kan härledas till ord som betyder vattensjuk mark och sipprande vatten. Det visste jag inte när jag började skriva Dränkt. Men det är ju himla lämpligt.

Nu råkade den uppgift som personerna i mitt manus bland annat ska ägna sig åt att ta reda på stå angivet på en skylt som just en av de uppgifter som fortfarande är okänd. Förmodligen har jag sett den skylten någon gång och lagrat den i bakhuvudet. Kanske var det samma sak med Segeltorp. Hur som helst är det väldigt häftigt när saker liksom faller på plats, utan att man behöver anstränga sig.

Och museimaten VAR bra. Åt en fantastisk ärtsoppa där långkokt kött serverades på en tallrik bredvid, tillsammans med en gullig skål senap och färska örter, salladsbordet innehöll nån slags rostad broccoli som var riktigt god och efteråt fick man en bit pannkakstårta.

Jag signade upp mig på ett årskort modell guld, som gör att jag nu har fritt inträde under hela resten av 2015 samt hela 2016,  får rabatt i både shop och restaurang och dessutom kan ta med mig en person som får gå in för halva inträdet. Allt som allt en riktigt billig skrivplats, och då är researchen liksom inbakad.

Och själva skrivet då? Jo tack. Ett par tusen ord blev det. Har nu passerat 34 000 ord, vilket är minst halvvägs i mitt råmanus. Kanske mer.

Bara tanken på att det här numera är mitt jobb en dag i veckan (ett jobb som kommer att ge mig någon liten lön i form av ersättning från förlaget för sålda böcker en liten gång om året) gör mig så glad!

Annonser

14 reaktioner till “Det här är mitt jobb!

  1. Gillar den delen av skrivandet. Jag gillar att gå runt och kolla, och sedan sitta och skriva i olika offentliga rum och öppna lokaler. Numera har jag alltid med mig kamera och tar en massa bilder för att kunna gå tillbaka till, om så behövs. Och det brukar behövas.

  2. Det låter ju skitcoolt när saker plötsligt faller på plats av sig själva 🙂 Ger en känsla av mening, kan jag tänka mig. Att berättelsen inte bara är något man fantiserat ihop.

  3. Åh, det låter helt fantastiskt! Jag drömmer om när jag kan gå ner i arbetstid och ägna mer tid till mitt skrivande. Jag och min man pratar mycket om det (han vill också gå ner i tid) så det finns med i planeringen men ligger fortfarande några år bort eftersom vi måste bli färdiga med husköpandet och familjebildandet först! 🙂

    1. Ja, jag är fortfarande väldigt nykär i mina torsdagar efter att ha jobbat heltid mer eller mindre genom alla småbarnsår, utom just under föräldraledigheterna, då jag inte tog ut fullt utan frilansade någon dag i veckan. Sedan kanske det är mer av en själslig investering än en ekonomisk 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s