”Den kommer sälja 500 000, lätt”

En skrivardag har kommit och gått. Jag ägnade förmiddagen åt administration och åt att skriva pratkort inför föredraget jag ska hålla på seniorkryssningen på tisdag, och eftermiddagen åt att äta stora mängder kakor och skriva ett par tusen ord på mysiga Herrängens gård, som ligger här i närheten (Unn springer förbi det i ett kapitel av Dränkt). Jag myste in mig såpass att jag kom överens med ägaren om att jag nog ska sälja böcker på julmarknaden i början av december.

I fredags blev det inte mycket skrivet. Efter jobbet köpte vi hem indisk och när barnen lagt sig hyrde vi Inception, där Leonardo di Caprio ska plantera in en idé i en arvtagare till ett multinationellt företag. Snygg och annorlunda med ett slut som kliar. Klart sevärd.

Igår skrev jag inte heller på mitt manus. I stället signerade jag böcker på En Annan Bokhandel i Skärholmen. Har inte riktigt hamnat i klassen där köerna ringlar sig runt hela gallerian än. Någon sade att de inte alls hört talas om boken, en annan ”Jamen, den här har jag läst om! Är det inte den i Segeltorp?”

En kvinna verkade riktigt intresserad, men blev bortjagad av en snubbe som lite ofint frågade hur många jag sålt, hur stor upplagan var och hej och hå. För han hade minsann en grej som garanterat skulle sälja 500 000 böcker, behövde bara en författare. Det här var andra gången på två signeringar som det kom fram någon med en historia som de tyckte någon borde skriva om. Antar att det ingår. Jag nappar däremot inte alls på sånt, men lovade att mejla kontaktuppgifter till ett gäng spökskrivare åt dem.

Efter signeringen hann jag springa in och köpa en kavaj och ett par toppar till bokmässan. Sedan fortsatte lördagen med barnkalas, restmiddag och ännu en film: The Giver. Även den behandlade idéer och drömmar och var annorlunda och spännande. Men ju mer vi har pratat om den efteråt, desto fler luckor har vi hittat. Ändå sevärd den med.

Och idag då? Vi har städat, fått undan all ren tvätt som låg i tvättstugan, besökt Herrängens gårds höstmarknad med lunch i solen, ponnyridning och allmän trivsel, jag har skickat en faktura, mejlat om julmarknad och bokmässa, växlat till mig 50-lappar för att jag misstänker att min kortläsare inte kommer att funka till sjöss, och letat mig halvt fördärvad efter mitt kvittoblock. Helt borta. Så nu får jag åka på kryssning utan det och hoppas att eventuella köpare accepterar situationen.

OCH jag har packat. Klart. Innan klockan var elva. Nästan rekord.

Frågan är hur mycket skrivet det blir nästa vecka. Tåget ner till Göteborg känns som ett bra tillfälle. Tåget hem kan jag nog räkna bort. Jag kommer att vara gammal och trött, och på den resan är hela familjen med. Men med tanke på hur mycket inspiration jag kommer att få nere på Bokmässan så kommer veckorna därpå att bli som under av effektivt skrivande. Det är jag nästan säker på.

Jag sitter ju ändå på en idé som kommer sälja 500 000. Minst. Garanterat. Behöver bara en författare som kan skriva ner det. Eller ja, bara skriva det. Alltså.

Annonser

5 reaktioner till “”Den kommer sälja 500 000, lätt”

  1. Det där är ju nåt man kan fundera på. Sälja 500 000. Är det viktigt? Alltså visst det skulle ju vara himla kul att sälja så, men det är ju inte därför man håller på, i så fall finns det betydligt bättre sysselsättningar att ägna sig åt, där det skulle betyda något att sälja stora upplagor.

    Så heja dig som står och säljer böcker trots att det kanske är en bit till 500 000. Viktigare än siffran är ändå att det kommer fram folk som säger att de läst och gillat.

    1. Ja, sånt beröm kan man leva länge på. Tycker rent allmänt att det verkar som om folk som skriver snarare vill sälja för att ha råd att skriva mer, inte för att nödvändigtvis tjäna en massa pengar (även om det såklart vore en fin bonus) för som du säger, då kan man nog hellre ägna sig åt nåt mer lukrativt. Och jag skulle nog säga att genomförda tusenkronorsidéer är mer värda än ogenoförda miljonidéer 🙂

  2. Hahaha, Jamen det verkar ju praktiskt. Hellre än att bekosta en spökskrivare kan man ju bara be en författare skriva ens story och sedan hösta in pengarna direkt utan utgifter. 😉 Och om man är på bra humör kanske författaren kan få en liten engångssumma, men egentligen räcker det väl med att de får ha sitt namn med på ett hörn av detta mästerverk? Äran, liksom, äran! Och vilken författare skulle INTE vara intresserad av att skriva en sådan panghistoria? Författare letar väl alltid efter idéer, visst?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s