Tiden, tiden, tiden, tiden

Man tror lätt att det där att hålla en workshop, det tar tid i form av förberedelser av själva workshopens innehåll, och sedan den tid som workshopen faktiskt tar. Men då har man fel. Det ska författas en text till reklamblad, det ska skickas bilder som av någon anledning inte kommer fram och måste skickas om, det ska diskuteras arvode och antal deltagare, och det ska skrivas på avtal som visar sig innehålla klausuler som man måste grunna på och ifrågasätta och be att de formuleras om.

Man tror lätt att det där att vara med i en antologi, det tar tid i form av att skriva en novell, redigera den, kanske mejla den till ett par testläsare, peta lite och skicka in. Men den ska redaktörsläsas, diskuteras och justeras. Det ska skrivas avtal som ska skickas hit och dit elektroniskt och på papper. Det ska skrivas presentationstext och den satta novellen ska korrekturläsas och godkännas.

Man tror gärna att korrekturläsning av en novell tar tid i form av själva korrekturläsningen. Men då glömmer man att den fina nya datorn man har saknar drivrutiner för den inte så nya skrivaren. Att den gamla datorn som är kopplad till skrivaren är så gammal och trög att den sällan gör det den ska. Att den till exempel kan tappa nätverkskortet så att det inte går att öppna den satta novellen i mejlen. Att den är så illa däran att man väljer att säkerhetskopiera hela klabbet, letar efter sin externa hårddisk, letar efter en sladd, och får beskedet att det hela kommer att ta 19 timmar som man inte har. Dessutom hakar den upp sig med jämna mellanrum för att berätta att någon fil inte går att kopiera.

Man tror att en boksignering tar tid i form av att packa böcker och rollup, ta sig dit, och sedan stå där i ett par timmar. Men till det kommer ett stort antal mejl och telefonsamtal för att få reda på vem det egentligen är man ska vända sig till för signeringar, påminna om att man har mejlat, återkomma längre fram på året, diskutera datum och tid. Ibland ska man boka ett möte innan själva signeringen, och då är det bra om man förbereder det. Till exempel genom att skriva ut saker. Se ovan.

Man tror gärna att man har skrivtid.

Man hoppas att semesterkänslan ska hänga kvar en tid.

Man inser att man inte bör jobba heltid.

Annonser

6 reaktioner till “Tiden, tiden, tiden, tiden

  1. Skriver under på allt och lägg därtill till tiden det tar att skriva blogginlägg om eländet ;-). Och man kan konstatera att det är tur att man ändå jobbar på ett riktigt jobb eftersom det andra i stort sett är gratisjobb! Tänk vad mycket tid och jobb för att sälja några böcker. Tur att det ändå är rätt kul. Och så tycker många att böcker är dyra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s