Julboksenkät

Heléne på Bokglam ville att jag skulle svara på den här enkäten. Jag har gjort mitt bästa, men antingen är det trötthet som påverkar minnet eller så måste jag skaffa fler julboksminnen.

1. Vilken bok ser du mest fram emot att läsa i jul?
Hm. Framför allt ser jag fram emot att komma igång ordentligt med skrivandet igen. Just nu går det trögt. Jag hoppas jag hinner läsa klart hela ”Jag såg henne idag i receptionen” av Anders Fager, som jag hunnit halvvägs i. Sedan finns det en stor bokhög som är min. Och så vill jag sno makens Ocean at the end of the lane av Neil Gaiman och Warm bodies.

2. Vilken är din bästa julbok någonsin?
Julbok? Får erkänna att jag inte minns vilka böcker jag läst när. Och böcker som handlar om jul… Visst finns det någon Maria Lang-deckare där de firar jul? Och så alla Lotta-böckerna! Merri Viks gamla ungdomsserie, där de alltid har fest på trettonagsafton. Annars gillade jag mycket när det var fattigt och så blev det jul och alla fick äntllgen äta ordentligt. Som Kulla Gulla och Lilla huset på prärien och sådana böcker. Av detta kan vi sluta oss till att jul och böcker i kombination för mig framför allt är förknippat med barndom.

3. Berätta om ett härligt julminne som innefattar en bok.
Får man säga förra julen, när jag fick mitt lektörsomdöme dagen före julafton? Det var så häftigt att någon hade läst hela min bok och dessutom kommenterat den. Och flera av kommentarerna var ganska glädjande.

4. Kommer du ge bort någon bok i julklapp och i sådant fall vilken (om du vågar avslöja det på bloggen)?
Ehrm. Har inga julklappar klara alls än. Dottern fyllde år i förrgår och det har varit målet jag haft sikte på. Nu börjar det väl bli dags att tänka på julen. Men barnen kommer att få minst en bok var. Gärna Emma Asklings bok Det övergivna huset till sonen. Och jag har en signerad bok här hemma åt min bror, så det kanske blir en julklapp.

5. Eftersom de bloggare jag kommer att utmana även är skrivande bloggare undrar jag hur du planerar ditt skrivande i jul?
Vi kommer att vara hos svärföräldrarna på landet en del. Och där är det lugnt och skönt och – inbillar jag mig – perfekt skrivläge. Men risken är att jag facebookar julbilder och läser svärmors veckotidningar i stället… Fast jag SKA skriva. Idealet vore att ha ett färdigt råmanus till barnboken innan januari är slut.

6. Tipsa dina läsare om en bok man kan ge till pojkvännen/mannen.
Jag har ju då gett min man Ocean at the end of the lane och Warm bodies. (Men han har inte läst dem! Han har nämligen slutat läsa, för tillfället.) Tidigare önskade han sig alltid senaste Terry Pratchett-boken i julklapp. Ge bort en bok som han kommer att gilla OCH som du själv vill läsa, är mitt tips.

7. Tipsa dina läsare om en bok man kan ge till flickvännen/frugan.
Om det är jag som är frun så kan jag tipsa om att Demonologi för nybörjare av Caroline L Jensen och Lars Wilderängs Stjärnklart vore bra julklappar…

8. Tipsa dina läsare om en bok man kan ge till svärmor.
Min svärmor gillar bland annat Marion Keyes. (Det gjorde för övrigt även min mans mormor också, och hon var över 90.) Och deckare läser hon en del. Kanske Lejontämjaren av Läckberg skulle kunna vara något. Eller Linda Olssons senaste. Nej, jag vet! Caroline Säfstrands Om du bara visste. Är din svärmor som min så kommer hon gilla den. (Och så kan du själv läsa den sen.)

9. Vem är din favorit bland litterära karaktärer du förknippar med julen?
Och där var julböckerna igen. Förknippar jag ens någon karaktär med julen? Jag kommer mest ihåg maten. Bridget Jones firar jul.

10. Och sist men inte minst, vilken bok önskar du dig allra, allra mest i julklapp?
Demonologi för nybörjare av Caroline L Jensen och Lars Wilderängs Stjärnklart, tack!

6 svar till “Julboksenkät”

  1. Väldigt bra tips och du verkar ha en massa bra julminnen ju! Tycker Bridget Jones var ett alldeles förträffligt svar, förknippar henne med julen också. När hon och Mr Darcy kysser varandra och snön faller runt dem. Åh…
    /Heléne

  2. Jag var/är också väldigt förtjust i Kulla Gulla och liknande böcker och deras ”jul-partier”. Kontrasten mellan den vardagliga fattigdomen och det relativa överflödet på julen är helt fantastiskt. ”Tabberaset i Lönneberga”, är en sådan episod som tillhör mina absoluta favoriter. Väldigt svag för sådant, helt enkelt.

    1. Tack! 9-12 tänkte jag först, men kanske blir 6-9 egentligen bättre. Om det inte blir för läskigt… Tycker det är extremt svårt att få personerna att varken bli för barnsliga eller för vuxna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s