Den här veckan har gått i skrivandets tecken. I måndags levde jag fortfarande i suset och duset efter den roliga releaselördagen. På kvällen levererade jag mina omslagsfunderingar till förlaget (Japp! Nu sitter Epoks AD och skissar på omslag till min bok! Så coolt!) och skickade in min kurstext till det sista kurstillfället.

I tisdags var en stor del av #Älskanoveller-gänget på Ann Ljungbergs skrivmingel i Stockholm, där vi hade en egen punkt på scenen för att prata om vårt projekt och presentera oss själva och våra noveller. (Dessutom var det en massa andra intressanta personer i både publiken och på scenen, såklart. Elisabeth Akteus Rex (som snart släpper sin tredje spänningsroman), Josephine Lindén (Tiden går så långsamt när man tittar på den), Pernilla Alm (Alltid du, och en kommande bok om läxor), Anna Lönnqvist (Tills kärleken skiljer oss), Sverker Snidare (som jag gått kurs med och som gett ut Den trettonde messias), Anne-Lie Högberg (som jag också gått kurs med och som skrivit Det kommer aldrig mer vara du), Susanne Ahlenius och Christina Granbom som båda släpper böcker på HOI i höst… Och ännu fler. En aning signerande blev det där också. Och vad mer? Jo, #Älskanoveller toppade Bokrondellens lista över böcker det snackas om!

1907636_652910084786380_2245669591995974092_n

I går fick #Älskanoveller sin första recension. Och den var inte alls dum. Eller vad sägs om favoritcitatet: ”Jag har läst och begrundat alla berättelserna och det märkliga är att dom är bra hela högen. Alla deltagarna kan bli författare. Det är väl sensationellt! Kanske blir den här boken ett minnesmärke i svensk litteratur!?”. Kanske var det recensionen som gjorde det, men beställningarna på boken började trilla in. På kvällen läste och kommenterade jag texter till skrivarkursen.

20140522-222522.jpg

Idag skickade jag iväg mina första bokpaket (det är dyrt att skicka böcker kan jag tala om), sålde två böcker till och gick för sista gången på skrivarkurs. För nu är den slut. 8 fina kurstillfällen har passerat, och en mängd roliga, äckliga, hemska, läskiga, finurliga, tvetydiga och actionspäckade texter skrivits och lästs av oss deltagare. Jag avslutade terminen med en text som fick – en rejäl sågning. Och det var riktigt kul. För hur roligt det än är att folk gillar det man skriver, så ger det mer på en kurs när man får kritik, än när man får beröm. ”Bra, fortsätt så” är liksom ingenting man kan jobba med. ”Det var rörigt, och alldeles för många blickar hit och dit. Och den där karaktären var för trist.” Japp! Tack! Då vet jag vad jag kan jobba vidare på. (OBS: För färdiga böcker gäller att beröm är bäst.) Uppgiften var att skriva om en måltid, och jag stoppade in karaktärerna från mitt nya manus på en middag och såg vad som hände. Jag ville dels gestalta karaktärerna genom olika sätt att äta, dels testa om jag kunde hålla så många personer i en scen utan att det blev rörigt. Fast jag fick beröm också. För stämningsmarkörer, språket och trovärdiga tankar och repliker.

Att kursen är slut är tråkigt. Men samtidigt ska det bli skönt att få loss tiden (den krävde en hel del tid, som jag nog inte alltid hade) till annat skrivande. Och jag ska börja lägga mig tidigare på onsdagar, i stället för att sitta uppe och kommentera texter.

Det kan behövas. Nu är mitt bokmanus i redaktörens händer för vända nummer ett. När det är tillbaka gissar jag att jag får någonting att göra på onsdagskvällarna igen…

 

En reaktion till “#Älskanoveller recenserad och kursen slut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s