Hur mycket ska man avslöja?

Jag har tänkt lägga ut lite snuttar ur mitt manus här. Jag har redan gjort det en gång faktiskt. Och jag har droppat vad huvudpersonerna heter. Antytt en genre. Men hur mycket ska man berätta? Och vad är jag rädd för?

Är jag rädd för att någon annan ska sno hela idén, sätta sig ner och vrålskriva en roman med samma story, och skynda sig att sälja in den innan jag ens hunnit halvvägs? Ja, lite, knäppt nog. Jag inser att det är väldigt långsökt att någon skulle gå i land med den saken. Jag inser att det är helt omöjligt att den boken skulle bli likadan som min, även om vi hade samma utgångspunkt för berättelsen. Och jag inser att bokmarknaden inte funkar så att de säger ”Nej, tyvärr, det finns redan en bok om det här.”(För jag är ju också i hemlighet rädd att den där som skriver förbi mig också skriver bättre än jag, och det vore jobbigt att se sin egen bok i en bättre version gjord av någon annan. Särskilt när man själv till viss del drivs av tanken ”det där kan jag göra bättre.”)

Det finns ju inte bara en deckare där liket hittas hängandes i ett träd på Gotland a la asaritual, eller en kärleksroman som handlar om ett par som glider isär vid ett dödsfall i familjen men som hittar tillbaka till varandra på slutet. Fredrik Backmans Ove i En man som heter Ove, som jag nyss läste ut påminner inte så lite om Clint Eastwoods veteran i Gran Torino, eller någon annan kärv man som mjuknar och börjar visa känslor under berättelsens gång. Ändå är historierna helt olika varandra.

Att inte berätta om idéer har dessutom inte någon verkan. Jag har varit frilansjournalist i flera år, och hur unika idéer man än tänker att man har så är det ofta nån jävel som har fått exakt samma idé, nästan samtidigt. Och fråga uppfinnare så ska du se hur ofta det händer att en idé visar sig komma från flera håll samtidigt. Just när en uppfinning är uttänkt så kommer den ut på marknaden, baserad på någon annans väldigt likartade idé. Idéer föds ur tiden och andan, och när tiden är mogen kan samma idé plockas av många hjärnor. Typ.

Ändå jag håller på mig. Jag vill gärna tro att min idé är åtminstone lite egen. Jag vill gärna vara mer klar innan jag avslöjar ”för mycket”, vad det nu är.

Hur gör andra, undrar jag?

6 reaktioner till “Hur mycket ska man avslöja?

  1. Själv har jag inte sagt ett pip på bloggen om vad mina manus handlar om. Det kanske jag borde. 🙂 Generellt sett vill jag inte säga för mycket innan jag kommit en bit påväg. Om jag talar om vad jag försöker göra så påverkar ju det hur manuset läses och det blir svårare att veta hur väl jag lyckats gestalta min idé. Jag tycker att din teaser i bloggingresses är jättebra, alldeles lagom.

  2. Tack! Nej, jag är också gärna hemlig. Bara det att jag har börjat antyda lite hit och dit att jag skriver på något, och att jag använder min egen bild i bloggen, känns en aning läskigt. Men å andra sidan kanske det är mer ”strategiskt” att avslöja en del. Eller så spelar det ingen roll över huvud taget…

  3. Jag har också svårt för att berätta vad jag skriver om mer än genren och möjligen vad en karaktär heter. Har funderat precis som du om varför men det verkar vara så här bland de flesta som skriver på en roman eller novell. Ändå längtar jag något oerhört att få ge ut manuset som en bok så att alla kan få läsa det. Ologiskt :D.

    1. Jag har märkt att när folk frågar mig rakt ut vad jag skriver om, ”live i köttrymden”, så försöker jag svara hyfsat ärligt. Problemet är att mitt svar alltid låter väldigt märkligt, svävande och krystat – delvis för att jag försöker dämpa reaktionen ”wow så du skriver en bok!!!” med ”tja, jag nöjesskriver ett litet projekt som kul avkoppling från mitt vanliga skrivjobb, ingen big deal”. Måste nog öva in ett mer säljande svar a la baksidestext som jag kan dra till med. Om inte annat så kan man ju använda den i följebrevet längre fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s