Man måste läsa. Men man måste skriva också.

Man måste läsa mycket för att bli bra på att skriva, står det överallt. Men när man läser skriver man inte.

Just nu har jag snöat in på att läsa bloggar, skrivtips och skrivtidningar och hittar inte alls suget att skriva. Och när jag väl sätter mig för att tvinga fram några ord så ringer alla tipsen i huvudet, så att jag börjar korrigera mig själv. ”Oj, nu skrev jag visst ett adverb. Hm, det där är nog mera ”tell” än ”show” och har jag verkligen börjat så nära den dramatiska händelsen som möjligt, eller ordar jag på en massa dravel i onödan för att komma fram till det viktiga?”

Kort sagt, det blir inte alls lika roligt att skriva.

En annan sanning är att när man sover skriver man inte. Jag har sovit otroligt dåligt den senaste tiden. Och jag kan säga att när man inte sover, så skriver man inte heller. För man orkar inte. Inte jag i alla fall.

4 svar till “Man måste läsa. Men man måste skriva också.”

  1. Hej! Strunta i de där tipsen tillsvidare. Att skriva ska vara kul och lustfyllt. Det är då berättelsen kommer fram. Redigera när du fått första utkastet. Det är lätt att suga åt sig av alla tips som flödar på alla bloggar men glöm inte varför du skriver :-). Blir onekligen nyfiken på vad du skriver om utifrån texten du har i din banner!

    1. Tack! Javisst har du rätt, och jag ska försöka skaka av mig ”regelverket” för det är ju när det flödar på som det är roligt att skriva, tycker jag. Inte när man stannar upp och censurerar sig.
      Vad kul att du blir nyfiken. Farligt väsen från gammal folktro infiltrerar villaförorten, kanske man kan säga.

  2. Ja, strunta i tipsen, eller lyssna på bättre tips. Lyssna tex på Monika Fagerholm i Lundströms bokradio 2 februari (finns som webbradio). Skit i språket och fokusera på berättelsen, säger hon. Då kommer språket så småningom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s