Redigeringssugen

Jag har lovat mig själv att jag inte ska peta i texten innan jag har ett färdigt råmanus. Idag har jag vabbat med en pigg magsjuk och en trött frisk, och inte skrivit en bokstav. Däremot har jag, när vabbandet så tillät, googlat runt på det allvetande nätet och läst skrivtips. Och jag är så sugen på att gå igen om det jag redan har skrivit för att kolla om dialogerna funkar, om jag har lyckats med gestaltningen eller fastnat i adjektivfällan och för att styra upp kapitelövergångar och spänningsskapande inslag.

Jag har bara kommit halvvägs, om ens det, i mitt manus, och det är alltså inte alls läge för någon redigering än. Jag tänker hålla mig till planen och skriva klarat historien från början till slut först. Men jag gjorde ändå något som jag kanske egentligen borde ha gjort för länge sedan. Jag spaltade upp min huvudperson Unn för att se om hon är mångfacetterad nog, och om hon har tydliga drivkrafter. Jag blev faktiskt positivt överraskad av hur mycket jag visste om henne.

Hon har liksom vuxit fram allt eftersom, som ett instrument som behövs för att berätta historien, inte som en färdigstöpt karaktär som historien sedan byggts kring. Men hon har en bakgrund som format henne, hon har intressen, rädslor hon kämpar mot, åsikter och svagheter. Det hon inte har är ett tydligt utseende. 

Nu ska jag försöka släppa tankarna på redigering och i stället uppamma lite skrivlust framför Grand Designs, för jag – liksom Unn – gillar Kevin McCloud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s